Zvolal: „Pohleď, voda – co brání, abych byl pokřtěn?“

krest.jpg

Když jsme na Základním biblickém kurzu probírali lekci „Křest“, padlo mnoho zajímavých dotazů. Ano, i na křtění miminek došlo. Ne, stále jsme názor nezměnili, a dokud nemluvňátka nebudou umět srozumitelně a při plném vědomí promluvit…

Pousmála jsem se tehdy nad myšlenkou, že pokud by snad Ifku někdo přemlouval ke křtu miminka, které se má letos jí a Míšovi narodit, mohla by s čistým svědomím říct, že se pokřtili spolu. Ona a manžel se totiž chystali nechat brzy pokřtít, a uznejte, že miminko v jejím bříšku se odložit nedá.

A tak dnes, 26.6.10, kdy se všichni radostně houfujeme v Plavu, abychom byli svědky křtu sedmi Božích dětí, s úsměvem hledím na tuto odhodlanou, mladou těhulku.
Je třeba postavit stan – převlékárnu. Tentokrát ho stavíme na zelené louce.

„Peťo, ty víš co s těma tyčkama?“ ptám se.
„Ani ne, ale…tak pomáhám,“ směje se Petr a zápasí dál.
krty2010_02.jpg
Kdo neumí…aspoň pohledem povzbuzuje. 🙂
krty2010_03.jpg
„Pozor, ať si někdo nevypíchnete oko,“ varují stavitelé.
„No, to by mohlo být takový to praktický pokání před křtem,“ říká Máťa s úsměvem. „Jako když tě svádí levé oko, nebo ruka…,“ vysvětluje biblický verš.
krty2010_04.jpg
„Kájo, co kdybyste ho postavili přes tu lavičku?“ ptám se manžela, vedoucího stavby. „Víš, jako že by si ve stanu k tomu převlíkání mohli sednout.“
„Hmmm…“ chvíli přemýšlí. „Ty, to je dobrej nápad,“ pokyvuje hlavou a instruuje ostatní k přenesení stanu přes lavičku, aby byla uvnitř.
krty2010_06.jpg
Máťa navrhuje přidat ještě stoleček.
„Bezva, tak příště to dáme támhle přes ty lavičky se stolem…kdo zajistí občerstvení?“ ptám se a všichni mlčí a strašně se věnují ukotvení stanu. 🙂

Petr kontroluje vnitřek stanu, i on je spokojený s luxusem.
krty2010_09.jpg
Zřejmě mu také schází občerstvení, a tak moucha, která nekontrolovatelně vletěla do jeho otevřených úst možná přišla vhod. 🙂
krty2010_08.jpg
Michal chvátá s nabídkou něčeho na zapití.
Je nás tu (svědků a rodinných příslušníků) požehnaně.
krty2010_07.jpg

Sedm Božích dětí se pomalu chystá na svůj křest vodou.

„Co si vlastně máme brát na sebe do vody?“ ptali se nás na kurzu.
„Někdo si bere plavky a bílý triko přes, kraťasy, někdo si bere šaty, jedna paní si kdysi vzala bílé (snad i svatební) šaty a Jirka se například křtil ve svatebním kvádru…který se pak pěkně srazilo,“ vyprávíme zážitky ze křtů minulých.
A ano, studenti ZBK si to skutečně vzali k srdci… někteří dorazili v šatech a dokonce i kravata se blýskla :-).
krty2010_10.jpg
Petr si bere slovo. Vítá ty, kdo se chtějí pokřtít, i ty, kdo je dnes doprovází. Prosí Káju o pár chval…

krty2010_17_b.jpg

…a pak má kratší proslov o křtu samotném.

krty2010_11.jpg

krty2010_12.jpg

krty2010_12a.jpg

krty2010_13.jpg

krty2010_20.jpg

Ještě foto s Petrem křtitelem a jdeme na to.

krty2010_18.jpg

krty2010_21.jpg
U schodů naší (skoro už tradiční) křtitelnice se na dece sluní slečna v plavkách. Petr ji prosí a pomáhá odstěhovat o kousek vedle. Slečna tak nebude překážet plynulému průchodu a přesto bude mít všechno z první ruky :-).

Poslední důležité instrukce… 🙂

krty2010_23.jpg
Jako vždy vstupuje do vody Michal, pomocník při křtu. Zkouší, jaká je voda. Podle stupně promodralosti a výrazu tváře…to asi není až tak zlé.

krty2010_22.jpg
Petr se naposledy ptá, jestli si to někdo nerozmyslel. Ne. Všichni jsou naprosto pevně odhodláni ke křtu.

krty2010_24.jpg

krty2010_25.jpg

krty2010_25a.jpg

Jako první odvážlivec je tu Luděk. Čerstvě šťastně oženěný muž.

Hned po vynoření na břehu tu čeká hodná manželka s osuškou.
Druhý – přírodou protřelý a větrem ošlehaný zálesák – Honza. Stále se usmívá, takže buď je voda celkem teplá, nebo přes tu všechnu radost prostě chlad nevnímá.

A jako třetí je tu „kravaťák“ Míša. Slušivou košilku s proužkem doplňuje ČSD kravatka…a modravé kraťásky, které snad malinko ruší celkový vzhled. 🙂 Žluťoučké botky nádherně doplňují celkouvý outfit. Michal jistě spoléhá na to, že brzy bude vidět jen od pasu nahoru, a tím bude jeho slavnostní zjev skutečně dokonalý.


Psík Dan dohlíží na regulérní průběh, připraven svého páníčka okamžitě vytáhnout, pokud by ho Petr držel pod vodou neúnosně dlouho.
Jako čtvrtá přichází první z žen, Irenka. Před třemi týdny šťastně vdaná, dnes bude slavnostně „pohřbena“ do vody a postane vzkříšena s Kristem. Podle úsměvu od ucha k uchu si tento akt zjevně užívá od začátku do konce. Ruce nahoře a vítězný šťastný výkřik po vynoření tomu jen nasvědčují. I na ni čeká manželova náruč s osuškou.

Kdo další…? Opět Míša. Tentokrát dívka.
Chvíli to vypadalo, že…

krty2010_43.jpg

Chladná voda ji pohlcuje, i když se snaží stoupat na špičky, aby jí unikla. Po vynoření už ale vypadá vesele a v pohodě.
Hrdý a zodpovědný tatínek sleduje, jestli dcera řádně prošla celým procesem.

A na řadě je Maruška. Dlouhé týdny před křtem se nás neustále vyptávala, kdy už budou křty, jen aby je neminula. Tolik se těšila. A dnes se její přání splnilo. Pokřtěna vodou vyplouvá nad hladinu vstříct novému životu po cestě s Kristem.

A máme tu kombinaci 2v1. Naše milovaná Ifka s miminkem uvnitř. Petr po veselé debatě s úsměvem odmítl křtít miminko (jak říkám – byli bychom daleko před ostatními církvemi – křtili bychom miminka ještě před narozením, to snad ani ještě nikdo nezkusil), ale Ifku pokřtí rád.


Manžel Michal ji evidentně opět rád vidí, a zcela mokrou ji vítá polibkem.

krty2010_34.jpg

Po převlečení ve stanové převlékárně se právě pokřtění opět staví do řady a čekají na modlitbu.


„A tady máte certifikát o křtu…“ dává Petr Irče a Luďkovi fólii s lejstry. „To není ten…to není ten…“ upozorňují zasvěceně lidé kolem něho.
„Co kdyby se Irenka a Luděk prohodili s Michalem a Ifkou?“ navrhuji „jednoduché“ řešení. Ale vše probíhá za veselého smíchu, nikdo se nezlobí…nic nemůže zkalit pohodu dnešního odpoledne.
„Takže…ten vám nedám…,“ vytrhuje Petr list Irence z rukou a podává jí jiný.

krty2010_36.jpg

Následují upřímné gratulace…a poslední „tématicky vhodná“ píseň – Je dokonáno.

Stan posloužil a jeho dnešní úloha skončila. Hoši bourají a balí.
„To děláte špatně,“ říká velmi přesvědčivě Míša. Všichni k němu vzhlíží. Jak správně podotkl Kája, jsme v této církvi zvyklí si poslechnout názor někoho, kdo ví… Proč dělat něco špatně, když někdo jiný ví přesně jak na to, že?
A ejhle, to Michal jaksi nečekal. Ukázalo se, že si dělal jen srandu a nečekal, že bude o jeho radu takový zájem. Chvíli vytuhle stojí a pak jde s pravdou ven. Vůbec netuší. :-). Všichni se zasmějí a balí dál.

Velikou atrakcí pro všechny byl určitě Dan…který tu hledal i své kamarády…

krty2010_41.jpg
krty2010_38.jpg

Fotili mnozí:

krty2010_42.jpg

Ale tyto fotky vám nafotily:

krty2010_40.jpg


2 Responses to “Zvolal: „Pohleď, voda – co brání, abych byl pokřtěn?“”

  • michal+ifča:

    super článek,super fotky! 🙂

    jooo, a kraťasy sou zelený 🙂

    hehehe 🙂

    zupa

  • zdes:

    super fotky jsou od Ifky…bez nich by to nebylo ono 😀
    a ty kraťasy…já je (teda aspoň v mokrém provedení) vidím fakt do modra. to bude asi monitorem 😀

Leave a Reply