Hamr kemp 2014 – nultý ročník 7. část

6strun_sA máme ho zpátky. Šafi s manželkou a jejich 6 strun.

6strun (art rock)
známá hartmanická dvojka. Tohle je vlastně folk s krásně poetickými texty, ale s řádně nabroušenou kytarou a zvukem kompletní rockové kapely… 

6strun – úplně obyčejný název, který jsme si dali trochu narychlo a už nám zůstal. Chtěli jsme tím nejspíš vyjádřit, že jsme vystupovali jen s jednou kytarou o šesti strunách. Nic víc. Na nějakou dobu se k nám sice připojili další muzikanti a byli jsme kompletní kapela. S trochu světovějším  názvem – My Way. Potom se všechno zase rozpadlo a nám se nechtělo znovu hledat jiné hudebníky, kterých na Šumavě zas tolik není a tak jsme se rozhodli že už zůstaneme sami. Ve dvou. Hrajeme spolu takhle už od té doby, co jsme manželé, takže nějakých 14 let.
Na nějakou dobu se mi sice podařilo přemluvit Ivanu že bude hrát druhou kytaru, jenže dlouho to nevydrželo. Současný hudební směr 6strun už není  jen o té jedné kytaře a zpěvu, ale muzika je bohatší o bicí, baskytaru, další kytaru, případně klávesy. Tyto nástroje jsou předtočené ve studiu (všechno dělá Honza) a pouštíme si je jednoduše z mp3 přehrávače a do toho se naživo dohrává kytara a Ivana samozřejmě také zpívá. Popravdě to není sice ideální, neb v tom všem chybí energie celé kapely. Na druhou stranu můžeme hrát i písničky, které by jen s jednou kytarou moc nevyzněly. Takže nejsme klasičtí folkaři, ale v naší muzice kterou Honza skládá a povětšinou píše i texty, se objevují i prvky rocku, či jiných stylů. Samozřejmě zůstáváme věrni jedné kytaře a občas naše koncerty proložíme jednoduchou písničkou. Muzika nás ještě nepřestala bavit a hraní si náležitě užíváme.
Jak hrajeme LIVE?
Základem jsou bicí které jsou skládány v programu ADDICTIVE DRUMS, který byl vytvořen z poctivě a kvalitně nahraných zvuků kompletní bicí sady a má spousty vychytávek, takže zní velice věrohodně. Po jednom koncertě za mnou přišel jeden muzikant a ptal se mě, jestli si ty bicí nahrávám také já. Nepoznal že jsou programované.
Baskytaru si také nahrávám v mém domácím „studiu.“ Někdy vše doplním ještě o klávesy, nebo doprovodnou kytaru, či nějaké samply a jiné zvuky. Vše je smícháno tak, aby se výsledný zvuk blížil live vystoupení, se snahou i o nějakou tu dynamiku. Takto předtočenou hudbu pouštíme jednoduše z mp3 přehrávače a do toho hraji -konečně- naživo na elektrickou kytaru, Ivana zpívá a já ji občas doplním druhým hlasem.
Proč nemáme celou kapelu? Na Šumavě se těžko shánějí dobří muzikanti a ještě ke všemu aby byli spolehliví, nalazení na stejnou notu jako my. S kapelou jsme hráli a bylo to občas všechno dosti složité s organizací a nakonec se vše rozpadlo. Tak jsme zůstali s Ivčou zase jenom ve dvou a nechtěli jsme vystupovat jen jako folkaři s jednou kytarou, tak jsme to začali řešit tímto způsobem. A má to i své výhody. Bubeník to nikdy nezkazí, na basu je také maximální spolehnutí.

6strun
Ale přes to všechno se snažíme, aby byl výsledek co nejkvalitnější, abychom vaše uši nekrmili nějakým obyčejným a nudným automatem bez přechodů, syntetickou basou a podobně. Bicí jsou v rámci mého talentu programovány s maximální pečlivostí a za vším stojí spousta hodin práce. Přejeme si aby i přes to že jsme jen taková půlka kapely, bylo naše vystoupení pro vás zážitkem.
Více informací a ochutnávka hudby na: www.bandzone.cz/6strun

hamrkemp14_158 hamrkemp14_159 hamrkemp14_160 hamrkemp14_161 hamrkemp14_158a hamrkemp14_158b

Je skvělé, že je během Hamr kempu postaráno i o zábavu pro děti. Verča s Evkou způsobily hned několik stanovišť… kterým neodolá leckterý dospělák. 🙂

hamrkemp14_162 hamrkemp14_163 hamrkemp14_164 hamrkemp14_165 hamrkemp14_169 hamrkemp14_170

Pokud jsou vaše děti po hraní a soutěžích ještě celkem čisté, můžete si je nechat za drobný úplatek zmalovat. 🙂

hamrkemp14_166 hamrkemp14_167 hamrkemp14_168 hamrkemp14twb_16 hamrkemp14twb_17

Leave a Reply