Stará vejce? Dobrou chuť!
„Hele, černý vejce…zkusíme to?“ ptá se mě manžel.
„Černý? Co to je?“ divím se při objednávce čínské speciality.
„Netuším…zkusíme?“
„Tak jo, aspoň uvidíme.“
A tak jsme si objednali jednu porci Černého vejce, aniž jsme tušili o co jde.
Po pravdě… kdybych si nejdřív přečetla oč opravdu jde, nevím, jestli bych měla odvahu do toho jít.
(Vyfotila jsem si ho schválně s bleskem, aby byla trochu vidět jakoby rosolovitá průhlednost bílku, ve skutečnosti to bylo šedo-zeleno-černé.)
Čínská kuchyně píše: Černá vejce, rovněž nazývaná stará vejce, stoletá vejce, vejce Ming dynastie, nebo tisíciletá vejce, jsou vejce která zrála zahrabaná do země 100 dní obalená směsí z jílu, vápna, soli, popele, a rýžových otrub. Vápno vejce „zkamení“, bílek pak má konzistenci tuhého rosolu jantarové barvy a žloutek má nazelenalou barvu a příjemně štiplavou sýrovou chuť.
Žloutek (teď už se mu jen těžko dá říkat žloutek, protože ze „žluté“ nemá ani to „ž„) má kresbu jako strom s letokruhy… Je tam dobře vidět postupné „zrání“ vajíčka.
Dnes, pro nedostatek (správně používaných, myslím kachních, vajec se používají slepičí, ale způsob přípravy je stejný.)
Někdo je připravuje v sojovce, ale prý se to pozná chuťově i vzhledem.
No…přiznávám, že to mělo zajímavě pikantní chuť.
Ale když teď vím proč, nejsem si jistá, že do nich půjdu někdy znovu.
Já zas nemůžu cítit ty vaše olomoucký syrečky, jsme všichni plni předsudků!
Možná jen špatně pochopeno. O předsudcích tohle rozhodně nebylo. Spíš o rozdílných chutích.