Jak získat Jelení sliz?
To je jednoduché… Zajděte do lesa, najděte vhodného jelínka a ukažte mu citron, to zabere.
😀 Néééé, to je vtip. Jelení sliz samozřejmě nemá nic společného s jelenem s malým „j“.
Jde o levný, ale účinný prací prostředek.
Recepty na výrobu slizu se liší v množství vody, tedy i konzistence je zřejmě u každého jiná.
Dnes jsem si ho zkusila vyrobit i já.
Co je třeba?
Mýdlo Jelen, 250g sody (já použila krystal, ale lze prý použít i práškovou – je ovšem účinnější a tedy se jí má použít méně). A 6-7 litrů vody.
Mýdlo se nastrouhá. Vlastně nevím na jak hrubo. Já strouhala na největších okách, aby to šlo rychle. Logicky – kdo se chce dřít na jemnějším struhadle, zase se mu potom hoblinky rychleji rozpustí. Já ale doporučuji se méně nadřít při strouhání. 🙂
Jde to celkem rychle…
Pak zalijte mýdlové hoblinky asi 1 litrem vařící vody.
A míchejte, a míchejte… Dokud se mýdlo nerozpustí.
Postupně přidávejte horkou vodu. Já doplňovala po 1,5 litru – co zvládala varná konvice.
Pak přisypte sodu a znovu míchejte… Já ji přidala už při 3 litrech vody a udělalo to okamžitě konzistenci pudingu…
… což asi není úplně dobře, takže radši sodu vysypte až do plného množství vody.
Když jsem doplnila vodu, konzistence se vrátila zase do řídkého stavu.
Chvíli jsem čekala až „lektvar“ vychladne. Netušila jsem jak moc to po vychladnutí ztuhne, takže ještě za tepla jsem nalila vzorek do prázdné plastové lahve (od nějaké pěny), který chci dát na vyzkoušení 2MK, teda spíš Mátě.
Zbytek nalévám do malého kyblíčku, ve kterém chci sliz skladovat.
Večer jsem se zvědavě podívala, jak to vypadá. Mám tu haldu prádla, takže to jdu nedočkavě vyzkoušet.
Beru odměrku a nabírám…úúúch…jde to ztuha.
Když jsem na webu viděla obrázek slizu a vypadalo to spíš jako kus sulcu, nechtělo se mi věřit. Nyní mé oči viděly a uvěřily. 😀
Trochu jsem se bála, že tak tuhý sliz neprojde malým otvorem v nádržce na prášek. Tak jsem mu radši trochu pomohla a protlačila. Příště dám ten kus slizu přímo do pračky a bude klid. 🙂
Jak jsem se zmínila už v úvodu, zřejmě záleží na množství vody jaká bude konečná hustota.
No a když už jsem si ten výrobek sama udělala, chce to etiketu…
I na „vzorku“ pro Máťu se polepka celkem hezky vyjímá. Jen doufám, že to nebude spíš Danajský dar – nečekala jsem tak tuhou konzistenci a hrdlo flašky je tak zoufale úzké. No co, kdyžtak se vršek uřízne a bude to. 😀
A jak to pere? Zatím to vypadá, že sliz fakt funguje. Asi u něj chvíli zůstanu už pro tu zábavu při výrobě. 😀
[…] Ale zato jsme na ní viděli jelínka. A vůbec neslintal. […]
Dobrý den,
prosím, ozvěte se mi na mail, rád bych se Vás na něco zeptal k jelenímu slizu. Děkuji
mmo