Taveňák – „Hruškův“ :-)
Asi před rokem jsem dostala od kamarádky nadšený (přenadšený) e-mail, že se dá doma vyrobit fantastický tavený sýr.
No, kdo by si to nechtěl zkusit, když je to tak jednoduché a levné?
Jak už to ale tak bývá, mejlík jsem odložila na později…a vesele na něj zapomněla. Teprve nedávno jsem se ho pokoušela najít. Povedlo se. Na internetu jsem si pro jistotu vyhledala, jestli to zkoušel i někdo jiný.
Zkoušel. 🙂 Mnohými milovaný a opěvovaný…a stejně tak mnohými kritizovaný moderátor Hruška. (To mě trošku vyděsilo a mé nadšení z vyrábění poněkud opadlo.)
Přesto jsem si jednoho krásného dne koupila tvaroh (ne ve vaničce!), jedlou sodu a opravdové máslo.
Tvaroh ležel v lednici asi týden, než jsem se konečně odhodlala. 🙂
Nakonec jsem tedy vybalila tvaroh, hodila k němu lžičku sody a dala Kaajovi, ať míchá. Posléze jsem přidala plátek roztaveného másla a Kaaj opět míchal.
Asi po 20 minutách jsme hmotu trochu skepticky prohlíželi a opatrně ochutnávali…nic moc zážitek. Bez chuti a bez zápachu (tedy Kaaj tam neustále cítí tu sodu – ale on má nadprůměrně vyvinuté smysly).
Zatímco tvaroh se dá jíst samotný (případně mírně osolený nebo oslazený), tato hmota je bez dosolení…jako když vám vypnou chuťové pohárky a převalujete po jazyku něco inertního. 🙁
Dnes jsme odvážně posnídali chléb s domácím taveňákem, který jsem trochu dosolila.
Nic moc, musím říct. Už se nedivím, že Hruška do něj přimíchával salám a kdovíco ještě. Jde totiž o hmotu sice podobnou tavenému sýru (a budiž, jde o skutečně zajímavý přerod z kyselého tvarohu), ale buďme upřímní, vážně to někdo z vás zkusil a byl chuťově nadšen?
Mě vzal první iluzi pan moderátor – mistr levných náhražek – který u všech svých pokusů říká, jak je to výborná chuť. V naději, že to třeba nebude tak zlé, jsem na sýr dala salám…
Přemýšlím, jestli v tomto případě nebyla škoda zničit tvaroh, ze kterého mohla být fantastická domácí pomazánka. 😉
Nebudu brát názor a chuť těm hospodyňkám, které jsou z tohoto taveňáku nadšené, ale já si tvaroh příště ponechám na lepší pochutiny a za sýr si holt raději připlatím u opravdového mistra. 😀